Home » EU IZDVOJILA 27,4 MILIONA EVRA ZA REFORMU OBRAZOVANJA U SRBIJI
REFORMA

EU IZDVOJILA 27,4 MILIONA EVRA ZA REFORMU OBRAZOVANJA U SRBIJI

Evropska unija izdvojila je 27,4 miliona evra bespovratnih sredstava za podršku reformi obrazovnog sistema u Srbiji

– Srpska deca zaslužuju iste mogućnosti kao i deca u EU – poručio je pri potpisivanju Sporazuma o podršci EU obrazovnom sistemu Srbije komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Sporazum su u sredu 27. septembra u Briselu potpisali direktorka za Zapadni Balkana u Generalnom direktorijatu Evropske komisije Genoveva Ruiz Kalevera i pomoćnik ministra za evrointegracije Branko Budimir, u prisustvu ministarke Jadranke Joksimović i komesara Johanesa Hana.

U pitanju je prvi sporazum EU ovakve vrste sa nekom od zemalja Zapadnog Balkana.

Dobijeni novac biće namenjen usklađivanju obrazovnog sistema u Srbiji sa potrebama tržišta rada, unaprediće se stručnost nastavnog osoblja i pomoći obrazovanju najranjivijih manjinskih zajednica u zemlji.

Evropski komesar za pregovore o proširenju kaže da će oko 40.000 nastavnika u Srbiji biti trenirano u skladu sa novim modernim programima, što će studentima obezbediti visokokvalitetna predavanja.

Istovremeno 4.000 nastavnika koji predaju na jezicima manjina dobiće specijalne treninge, a posebni udžbenici na manjinskim jezicima biće štampani.

Posebna pažnja biće usmerena na potrebe i podršku u obrazovanju romske dece od kojih će njih 7.000 dobiti i školarine.

Komesar Han je naglasio da će novac biti upotrebljen za unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira obrazovnog sitema u Srbiji, što će omogućiti mladima da dobiju obrazovanje koje se poklapa sa potrebama tržišta i tako da ostanu i pronađu posao u zemlji.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/