Home » SPORTSKE IGRE MLADIH 2018. KREĆU IZ SREMSKE MITROVICE
SPORT

SPORTSKE IGRE MLADIH 2018. KREĆU IZ SREMSKE MITROVICE

Sremska Mitrovica biće domaćin Svečanog otvaranja Sportskih igara mladih za sezonu 2018, za ceo region (Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina).

Otvaranje Igara je zakazano za 25. maj i to na Centralnom gradskom trgu u Sremskoj Mitrovici. Ove Igre su potpuno besplatne za svu decu od šest do 14 godina koja se prijave.

Takmičenja se odvijaju u čak deset sportova:

  • – mali fudbal
  • – rukomet
  • – basket 3×3
  • – odbojka
  • – između dve vatre
  • – tenis
  • – stoni tenis
  • – atletika: trka na 60 metara
  • – šah
  • – odbojka na pesku.

Sportske igre mladih održane su po prvi put 1996. godine sa ciljem da omoguće osnovcima i srednjoškolcima učešće u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom leta. Za 21 godinu organizacije Igara u Hrvatskoj, sedam godina u Bosni i Hercegovini i četiri godine u Srbiji, na Igrama je učestvovalo više od 1.000.000 dece i mladih. Takmičenje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom delu Europe.

Deci i mladima širom Srbije pruža se mogućnost da potpuno besplatno učestvuju na takmičenjima u 10 sportova. Najuspešnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno letnje putovanje na međunarodno finale u Splitu. Program manifestacije dugoročno je vezan uz promotivno-edukativnu akciju “Živimo život bez droge, jer droga oduzima život”.

Generalni sekretar Sportskog saveza grada Sremske Mitrovice, Nemanja Crnić rekao je na konferenciji za medije u mitovačkoj Gradskoj kući da ove igre predstavljaju događaj koji treba da motiviše svu decu da se bave sportom, ne samo u takmičarskom smislu, već pre svega u rekreativnom i da sport shvate kao način života“.

Načelnik gradske Uprave za obrazovanje, kulturu i sport Ilija Nedić se zahvalio predstavnicima SIM, koji su ukazali čast Sremskoj Mitrovici da ove godine Svečano otvaranje bude baš u ovom lepom gradu.

– Odlučili smo se za datum 25. maj, nekadašnji Dan mladosti, jer Sremska Mitrovica ima tradiciju ovog praznika. Sigurni smo da će taj datum biti pravi pokazatelj svega onoga čemu mi težimo, a to je pre svega učešće mladih u sportu i društvenom životu. A posebno i negovanje tolerancije i poštovanje sa svim prijateljima iz regiona. Ovo su u Srbiji pete jubilarne Igre i očekujem da će odziv kako publike tako i dece biti najveći do sada. Takođe se zahvaljujem i predstavnicima Kancelarije za mlade našeg grada, Biljani Matić i Nenadu Radmanoviću, sa kojima sarađujemo na zajedničkom organizovanju Svečanog otvaranja SIM, manifestacije koja nam ove godine najznačajnija – istakao je Ilija Nedić.

Ivana Jovanović, predsednik SIM Srbije, takođe je veoma zadovoljna što će Igre za 2018. za čitav region biti otvorene baš u Sremskoj Mitrovici.

– Ovo su jedine Igre koje imaju dušu i to već svi znaju. A ono što je najvažnije jesta da su svi pobednici – istakla je Ivana Jovanović.

Igre će biti otvorene na Centralnom gradskom trgu od 10.00 časova, 25. maja. Na istom mestu od 21.00 časova biće održan koncert grupe Crvena jabuka. Ulaz na koncert je besplatan.

Igre će se ove godine održati u velikom broju gradova Srbije. Pobednici iz gradova ostvaruju plasman na Državno finale, koje je planirano za sredinu jula u Beogradu. A najbolji iz Beograda, obezbediće put u Split, na regionalno međunarodno finale, kao i besplatno mini letovanje.

Igre su organizovane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svetske fudbalske federacije. Podršku Igrama daju eminentna imena iz sportskog i političkog života, pa je tako počasni predsednik Sportskih igara mladih gospodin Sir Dejv Ričards predsednik Premier Lige. Ambasadori Igara su Nemanja Matić, Luka Modrić, Predrag Mijatović, Dejvid Bekam, Žose Murinjo, Sven-Goran Erikson, Frac Bekenbauer, Milorad Čavić, Maja Ognjenović, Ivana Nešović i mnogi drugi.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/