Home » ISTRAŽIVANJE: MLADI SU NERVOZNI, MUČE IH GLAVOBOLJE I NESANICA
RAZVOJ / ZDRAVLJE

ISTRAŽIVANJE: MLADI SU NERVOZNI, MUČE IH GLAVOBOLJE I NESANICA

istraživanje

Svaki drugi učenik u Srbiji oseća nervozu skoro svake nedelje ili češće, pokazuje istraživanje Instituta Batut. Četvrtina njih oseća glavobolju i ima problema sa uspavljivanjem skoro svake nedelje. U pitanju su rezultati nacionalnog pilot istraživanja o ponašanju školske dece u vezi sa zdravljem.

Istraživanje je realizovao Institut za javno zdravlje Srbije u 2017. godini. U njemu se navodi da je petina prijavila da oseća bol u stomaku, leđima ili potištenost skoro svake nedelje i češće. Sa istom učestalošću svaki deseti učenik ima vrtoglavicu.

Istraživanje i o alkoholu: Svaki četvrti se napio

Podaci su objavljeni povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, koji je ove godine posvećen mladima i mentalnom zdravlju adolescenata.

Četvrtina učenika u Srbiji je barem jednom u životu popilo toliku količinu alkohola da su bili zaista pijani. A 12 odsto njih je kazalo da su se opili barem jednom u proteklih mesec dana.

Najveći broj učenika, oko tri četvrtine, opaža sopstvenu telesnu težinu kao sasvim adekvatnu. Svaki deseti učenik doživljava sebe kao premršavog, dok 15 odsto smatra sebe debelim.

Više od četiri petine učenika pozitivno ocenjuje različite aspekte komunikacije u porodici. Tako 86 odsto smatra da u porodici razgovaraju o bitnim stvarima. Da ih slušaju kada govore, navodi 83 odsto, a skoro isti procenat navodi da nesporazume u porodici razrešavaju razgovorom.

Prijatelji

Podrška prijatelja, iako velika, opažena je kao manja nego što je to u slučaju podrške od strane članova porodice. Tako 77 odsto smatra da njihovi prijatelji pokušavaju da im pomognu. Isto toliko, prema istraživanju Batuta, veruje da može da računa na prijatelje kada imaju problem.

Samoubistva

U Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) se beleži visoka učestalost zdravstvenih problema u vezi sa mentalnim zdravljem u adolescenciji. Ova stopa iz godine u godinu raste, navodi se u saopštenju.

U Evropi je samoubistvo vodeći uzrok smrti kod adolescenata u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. To je i drugi vodeći uzrok u zemljama sa visokim dohotkom.

U evropskom regionu SZO bilo je više od 4.000 samoubistava u dobi 10-19 godina, uglavnom među dečacima.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/